Katarinas bok

Jag läste den första delen i trilogin om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba i somras och tyckte mycket om den. Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter var en historisk roman helt i min smak – inte för romantiserande, utan realistisk, såvitt jag kan bedöma, och en intressant skildring om kvinnors villkor på 1600-talet.

Del två, Katarinas bok, tar vid precis där föregående bok slutade. Vi följer fortfarande Ulrika och hennes öde i Dalarna, brodern Magnus i Köpenhamn, men fokus ligger på Katarina som först kämpar under pastor Morlandeus stränga välde och hans nya unga hustrus illvilliga ledning i huset. Så småningom blir Katarina bortgift och får börja ett eget liv med eget hushåll. Men krig hotar och när det väl bryter ut kommer allas liv att påverkas.

Jag tycker fortsatt mycket om den här bokserien, som sagt passar den min smak mycket väl. Det är läsning som gör mig intresserad och där jag även lär mig något, helt enkelt. När jag väl är klar med den här trilogin av Gustavsdotter är det mycket sannolikt att jag kommer att fortsätta med någon av hennes andra historiska romaner, som andra har talat gott om.

 

 
 
 
 

Kommentera här: