Människorna

När en bok handlar om en utomjording som tar sig en människas skepnad finns det skäl att dra öronen åt sig. Det kan ju gå hur som helst med en sådan historia. Men nu är inte författaren Matt Haig vem som helst, utan någon med kanske den skarpaste blicken på länge, och därtill en makalös förmåga att kunna formulera sig väl.

Historien börjar så här: matematikprofessorn Andrew Martin hittas en natt naken, irrandes runt gatorna i Cambridge, där han bor med sin fru och son, och där han även undervisar. Han antas ha fått ett sammanbrott på grund av hög arbetsbelastning, och hans märkliga, förändrade personlighet och beteende tillskrivs också sammanbrottet.

Men den verkliga förklaringen är att en varelse från det högteknologiska planeten Vonnadoria har tagit Andrews kropp i besittning. Varelsen är utsänd för att döda Andrew (det är redan gjort) och dem i hans omgivning som har fått veta om hans banbrytande matematiska upptäck som förmodligen skulle lyfta mänskligheten till en ny nivå. Men de som betraktar människorna på avstånd vet att mänskligheten inte är redo för detta på grund av egoism, maktbegär och penninghunger, utan vill avvakta med att se denna upptäckt i händerna på människorna.

Men varelsen som tagit Andrews kropp kommer så småningom att upptäcka att det förutom sorg, död och elände också finns fina saker på jorden: kärlek, musik, gemenskap och hopp, för att inte nämna jordnötssmör. Han vacklar i sitt uppdrag och försöker få sina uppdragsgivare att förstå det fina i att vara människa.

Jag läste boken under en tid då jag var sjukskriven och funderade mycket över meningen med livet, vår uppgift på jorden, och liknande frågor. Och jag fann gott om humor och tröst i romanen, som förutom en mycket bra historia beskriver enkla mänskliga företeelser och beteenden på ett smart och ofta dråpligt sätt, från ett helt annat perspektiv än hur man brukar se på dessa saker. Det finns så mycket som är ologiskt i hur vi uppför oss och sköter om våra kroppar, vårt liv, våra tillhörigheter, och detta har Haig kunnat lyfta fram och betrakta på ett enastående sätt.

Läs Människorna, som för mig var en av de absolut bästa böcker under året, och kommer med största sannolikhet bli en av de böcker som jag ger bort och prackar på folk ett bra tag framöver.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

1 Bokhuset:

skriven

Såg omslaget för en tid sen och det är ju fantastiskt fint. Och nu måste jag tydligen läsa innehållet också. :-)

2 Monika:

skriven

Läste den för bara ett litet tag sedan och jag känner att det här nog kommer att bli en bok jag tjatar om ett bra tag framöver :)

Svar: Precis min känsla Monika! Toppenbra bok! /Judit
Bea, Sara och Judit

3 Hanna:

skriven

Tack för ett bra boktips. Har precis läst ut den med stor behållning. Ger som du skriver humor och tröst, och även lite perspektiv på tillvaron. Kommer rekommendera den vidare.

Kommentera här: