Teodlarens hustru

Gwendolyn Hooper är bara nitton år gammal när hon stiger av båten i Ceylon (nuvarande Sri Lanka) för att flytta till sin makes teplantage. Hon och Laurence gifte sig i England efter en kort men intensiv romans, och nu är hon redo att ta sig an plikter och uppgifter som äkta maka. Anpassningen till det nya livet blir dock inte så lätt som Gwen hoppades – Laurence är upptagen och fjär, och ju mer Gwen gräver, desto fler hemligheter hittar hon om makens och plantagens förflutna. Samtidigt är det oroliga tider på Ceylon, med olika folkgrupper som slåss för självständighet och rätten att använda sina respektive språk.

Så småningom blir Gwen gravid, men tvingas fatta avgörande beslut i samband med förlossningen. Frågan är om alla hemligheter som de båda makarna bär på till slut kommer att krossa deras äktenskap?

Den här romanen är fascinerande på flera olika plan. Dels för den spännande släkthistoriens skull (såna är jag ju som bekant svag för). Men det finns även den rasmässiga aspekten där frågan om människors lika eller olika värde ställs, och inte minst frågan om den koloniala livsstilen som vi så här i efterhand har fått se dö ut i den form den existerade under 1920- och 30-talet som berättelsen utspelar sig. Att vi kanske har andra former av livegenskap och slaveri i nutid behöver vi inte gå djupare in på här, men det är underligt hur europeiska stormakter länge utgick från att det bara var att ”ta” andra kontinenters länder och tillgångar.

En annan intressant aspekt är hur mycket kvinnorollen ändå har utvecklats, åtminstone för oss i den privilegierade västvärlden. En 19-årig tjej idag åker till Asien för att ta ett sabbatsår och resa runt, inte för att bli hustru åt någon. Gwen saknar sin familj och får hålla till godo med de sällsynta breven hon växlar med sin familj, Skype och mail är ännu långt borta, fast faktiskt bara en generation bort! Hisnande att betänka.

Så romanen gav upphov till många tankar, men var i sig själv stark nog för en mycket bra läsupplevelse. Författaren Dinah Jefferies är själv född i Malaysia och återger den sydöstasiatiska övärldens livsstil och kultur på ett levande sätt. Rekommenderas!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: