Det växte ett träd i Brooklyn

En av den amerikanska litteraturens mest älskade verk är Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith. Romanen kretsar kring Francie, som i den första delen av romanen är elva år, men genom tillbakablickar får vi följa hennes föräldrars tidiga äktenskap och födelsen av Francie och hennes bror samt de tidiga åren i hennes liv. Francie är född 1901, har österrikiskt påbrå på morssidan och irländskt på sin fars sida. Brooklyn är en smältdegel av fattiga immigranter från världens alla håll, och Williamsburg, den del där familjen Nolan bor, är långt från den hipsterhippa förort som stadsdelen numera har blivit. Det är trångt, smutsigt och fattigt, med en häpnadsväckande blandning av misär, hopplöshet och samtidigt tron på den amerikanska drömmen om att alla kan komma upp sig på samhällsstegen med hårt arbete och en smula tur.

Egentligen är romanen självbiografisk: Betty Smith är själv född och uppvuxen i Brooklyn, med då nyinvandrade föräldrar från Tyskland, dock var hon fem år äldre än sin huvudperson, alltså var hon född 1896. Precis som Smith har Francie läshuvud och studerar gärna, och hennes favorttillhåll är brandtrappan där hon får vara ifred och läsa böckerna som hon lånar på biblioteket. Litteratur och kunskap får en stor roll i Francies liv, då hennes mamma turligt nog inser att utbildning är ett bra vapen mot fattigdom. Det är så rörande att modern tar de två böckerna som finns i hushållet, Bibeln och Shakespeares samlade verk, och läser en sida ur båda för sina barn varje kväll. Detta leder bland annat till missförstånd när Francie ska göra sig förstådd i grannskapet och använder uttryck från 1500-talet...

Det är verkligen detaljerna som gör den här boken, iakttagelserna som Francie gör över de små nyanserna som skapar familjens liv. Det är kvinnorna på båda sidorna i Francies släkt som är de starka och handlingskraftiga, som försöker leda familjens liv på rätt spår, medan männen är drömmande suputer. Osentimentalt beskrivs det hårda livet, och hur karaktärerna försöker finna ljusglimtar i sin slitsamma tillvaro med hjälp av små medel som skapar en känsla av lyx för en stund. Boken hör till en av de bästa uppväxtskildringarna som jag har läst, ungefär i klass med Elena Ferrantes Neapel-svit. Del två av Det växte ett träd i Brooklyn kommer ut i höst – det ser jag verkligen fram emot!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Är verkligen nyfiken på denna..

Kommentera här: