I mitt klassrum ...

Lov och semester är över och det är dags att gå tillbaka till lite mer normala rutiner här på bloggen. I dag hänger jag därför med på tisdagsutmaningen från The Broke and the Bookish och den ser ut så här:
 
 
Back To School Freebie!
 
toptentuesday
 
 
Det fanns massor av förslag på hur man skulle kunna tackla veckans ämne och jag har valt att dela med mig av böcker som jag skulle ha i mitt klassrum om jag vore lärare. Böckerna nedan är riktade till lite olika åldrar men det låtsas vi inte om.
 
 
1.  Harry Potter-böckerna. Förutom att J.K Rowling skapat en magisk värld som ger läsglädje till både unga och gamla. så finns en hel del att diskutera kring böckerna. Ta bara fördomarna som en del har mot de trollkarlar och häxor som inte är renblodiga och vilka konsekvenser din blodslinje får längre fram i serien. Det är inte svårt att dra paralleller till rasbiologi och andra världskrigets grymheter.
 
2. Högläsaren av Bernhard Schlink. När vi ändå är inne på andra världskriget måste jag ha med den här boken. Här finns mycket potential för diskussion.
 
3. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys. Ännu en skildring av tiden kring andra världskriget, men här från en synvinkel som inte syns så mycket i klassrummen. Sepetys har även skrivit flera andra historiska romaner för unga vuxna som belyser händelser som kommit lite i skymundan.
 
4. Låt hundarna komma av Carol Rifka Brunt. 
 
5. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Både den här och ovanstående bok ger bra insyn i hur man såg på HIV och hur de drabbade hanterades. Det är inte speciellt många år sedan och väldigt skrämmande att se hur människor behandlades och smutskastades.
 
6. Som eld av Sara Lövestam. Nu är kanske inte dagens ungdomar lika starkt uppfostrade till att den heteronormativa kärleken är den enda kärleken som tidigare generationer, men ungdsomsböcker som visar att kärleken kommer i många former behövs alltid.
 
7. Du, bara av Anna Ahlund. Av samma anledning som ovan.
 
8. Engelsfors-trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Magi, vänskap, kärlek och huvudkaraktärer man lätt kan relatera till.
 
9. Niceville av Kathryn Stockett. Här går vi tillbaka till 60-talet. Inte heller det speciellt längesedan. Ändå var livsvillkoren för färgade så otroligt mycket sämre. Nyttig läsning!
 
10. Här tog fantasin slut. Ge mig gärna ett boktips om du tycker något fattas på listan :)
 
 
 
 
 
 
Kristina
2017-08-22 @ 11:42:07
URL: http://kristinawestling.se

Godnatt Mister Tom är en av mina absoluta favoritböcker. Fröken Britt läste den högt när jag gick 3:an (eller om det var 4:an) någon gång kring millennieskiftet. Vill minnas att hela klassen tyckte att den var bra.

Hanna
2017-08-27 @ 20:11:59

Jag tänkte också på Godnatt Mister Tom. Den är så bra, jag läste om den i samband med att jag "tvingade" min son på 14 år att läsa den, och jag tyckte även som vuxen att den var läsvärd.
Sen tycker jag en annan gammal klassiker är bra: Häxorna av Roald Dahl.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0