Miraklet

Få av oss har väl missat boken Room eller den framgångsrika filmatiseringen av den. Jag måste erkänna att jag bara har sett filmen, men den berörde mig djupt. Så när jag såg att en ny bok av Emma Donoghue, författaren bakom Room, var på gång på svenska, läste jag den gärna.

Jag brukar lägga in omslaget till en bok sist i en recension, men kan vi redan nu ta ett ögonblick och begrunda hur otroligt vackert omslaget till Miraklet är?!?

 

 

Historien utspelar sig på den irländska landsbygden, under den andra halvan av 1800-talet. Den engelska sjuksköterskan Lib får i uppdrag att fara dit för att under två veckor övervaka en elvaårig flicka vid namn Anna. Denna flicka har enligt uppgift inte intagit någon föda på över fyra månader, och nu vill man med skrupulös bevakning dygnet runt bevisa att det inte handlar om ett fult trick, utan att Anna är utvald av Gud och kan komma att bli helgonförklarad. Fallet väcker stor uppmärksamhet och både troende och kritiker flockas kring den fattiga familjens stuga. Den vetenskapligt skolade Lib går minutiöst tillväga och beräknar att hon kan avslöja bluffen på några dagar, men inget blir riktigt som hon har tänkt sig, och fallet visar sig vara mer komplext än hon först trott. Anna och Lib utvecklar en sorts vänskap och medan Lib blir alltmer orolig tilltar Annas diffusa och skrämmande symptom.

Jag älskade stämningen, språket och brottandet med de stora frågorna om tro, tvivel, synd och ondska i den här berättelsen! Karaktärerna blev för mig så levande och komplexa: Lib med sitt otåliga, frustrerade sätt i ett avkrok av världen som hon inte riktigt förstod, Anna som var så svår att tolka, Annas familj vars drivkrafter Lib försökte förstå, de blint troende ledarna i byn och skeptikerna... Det hela bildar en så bra helhet som brukar känneteckna riktigt bra historiska romaner, även om ämnet kan te sig lite udda. Tydligen var det inte ovanligt med dessa fastande personer, oftast unga kvinnor, som finns dokumenterade från 1400-talet och framåt, och fallen hade allt som oftast religiösa aspekter. Men som bekant kan en bra författare skriva om i princip vad som helst så att det upplevs som intressant, även om man inte är speciellt intresserad av ämnet i sig, och det är verkligen fallet med Miraklet.

Jag hoppas att det kommer fler översättningar av Donoghues romaner. När jag sökte efter hennes verk fann jag att hon har skrivit en hel del, varav flera historiska romaner som låter lockande!

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Fick nyligen den boken och skall försöka läsa den snart.

Kommentera här: