Belgravia

Ända sedan jag blev ett Downton Abbey-fan håller jag koll på vad seriens skapare Julian Fellowes har för sig. Hans namn bakom tv-serier och filmer brukar vara en kvalitetsstämpel, så jag blev glad när jag kunde lägga vantarna på hans senaste roman (ja, han har skrivit flera, hur hinner och orkar karln med allt, han är ju snart 70 år?!) som heter Belgravia. Dess handling kretsar kring societetsliv i London på 1800-talet.

Allt börjar en kväll 1815, natten före slaget vid Waterloo, under den numera legendariska balen som hålls av hertiginnan av Richmond. Köpmansdottern Sophia Trenchard och Edmund Brockenhurs, som till en av Englands äldsta familjer, ingår en mesalliance som kommer att påverka deras familjers framtid i många år framöver. Resten av historien utspelar sig 25 år senare i London, bakom portarna i Londons mest exklusiva kvarter. Fellowes signum är förutom de rikas bryderier att också låta tjänstefolket spela en avgörande roll i händelserna, så vi får följa relationerna, intrigerna och maktspelet både i de fina salongerna och nere i tjänstefolkets domäner.

Jag hade ganska stora förväntningar på den här romanen, vilket jag i efterhand inser var nära nog omöjliga att uppfylla. Det är nämligen en bra historia, mycket bra till och med, välskriven och överraskande, med vass dialog och underbara människoporträtt. Men jag väntade hela tiden på att Downton-känslan skulle infinna sig, vilket jag i efterhand inser är orealistiskt. Hade vilken annan författare som helst skrivit Belgravia hade jag jublat, men nu känns det ”bara” som en bra roman. Stackars Fellowes får nog för evigt dras med att mätas med Downton-måttstock framöver (fast det är egentligen inte synd om honom med tanke på den enorma succé serien blev).

Det blev alltså en likadan känsla som när jag såg mini-serien Doctor Thorne även den skapad av Fellowes) på SVT: mycket bra, men inget går upp mot Downton Abbey. (Doctor Thorne finns kvar att se på svtplay ett tag till! Den är sevärd trots mitt gnäll. Och det är även romanen Belgravia).

 

 
 
 
 
 

Kommentera här: