Ingenting och allting

Jag har haft Nicola Yoons debutroman Everything everything på min önskelista ett tag nu, ända sedan ett besök i en bokhandel i höstas. När jag var på biblioteket förra veckan råkade jag se att den var översatt till svenska med titeln Ingenting och allting, och norpade den fortare än kvickt.

Boken handlar om Madeleine, som har en ovanlig sjukdom – hennes immunförsvar är så svagt att hon lever i ett hermetiskt tillslutet hus med sin mamma som är läkare. Hon har inte varit utanför sitt hem på sjutton år. Förutom mamman träffar Maddy bara sin sköterska Carla. Sin undervisning får hon via distans genom att använda Skype och andra lärplattformar. Maddy är ganska tillfreds i sin värld med sina böcker, tills det flyttar in en ny familj i grannhuset. Familjens son, den jämnårige Olly och Maddy får upp ögonen för varandra, och lär så småningom att lära känna varandra genom att chatta. Men så småningom inser Maddy att Olly har fått henne att inte bara bli kär, utan att inte acceptera sin bubbla till liv längre. Det räcker inte med chatt och några övervakade besök, hon vill ha allt, hela livet som hon har gått miste om. Men vad är det bästa valet: att leva fullt ut en kort tid eller att leva tryggt men avskärmad länge?

Den här boken är ett typiskt exempel på de tillfällen då jag skulle vilja ha mer analyserande kunskap i bagaget i form att litteraturkunskap eller andra verktyg. För som det är nu så kan jag säga att boken är bra, helt fantastisk faktiskt, men jag kan inte förklara varför. Jag fattar ju att det delvis beror på språket och hur Yoon bygger upp berättelsen, men det räcker inte, det finns mer, fler små detaljer som är helt underbara! Jag slukade boken under en dag, det gick inte att sluta läsa. Jag hoppas att många ungdomar och även vuxna kommer att upptäcka denna roman, för den är verkligen allt som en bra (ungdoms)roman ska vara! Livsbejakande, hjärtsnörpande, uppslukande.

 

 

 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Har hört så mycket bra om denna bok så jag måste läsa den framöver.

Kommentera här: