Morden på Mangle street

I mina försök att inte hasta mig igenom alla böcker i Ruth Galloway-serien av Elly Griffiths såg jag mig om efter andra mysdeckare att fylla tomrummet med. Jag testade därför Morden på Mangle street, den första delen i en planerad serie som utspelar sig i den viktorianska erans London.

Den föräldralösa unga kvinnan March Middleton kommer till London år 1882 för att bo hos sin nye förmyndare Sidney Grice, som hon inte känner, men som efter hennes fars bortgång har utsetts att ta hand om henne. Grice är landets kanske mest kände privatdetektiv, och en ganska excentrisk person. Ganska snart efter att March anlänt dyker det upp ett fall där en ung kvinna har blivit brutalt mördad. Allt pekar på att den skyldige är offrets make, men offrets mor är övertygad om att han är oskyldig. När Grice inte vill ta sig an fallet utverkar March ändå att det blir så, och det omaka paret, flankerade av kommissarie Pound, påbörjar en utredning som kommer att ta fler än en överraskande vändningar.

Redan från början är det mer än uppenbart att Sidney Grice har fått många av sina egenskaper inspirerade av Sherlock Holmes: observationsförmågan, den överlägsna attityden och att han får en smart lärling på halsen. Jag vet fortfarande inte efter avslutad läsning om likheterna är tänkta som parodi eller bara är skamlöst nära originalet i vissa fall. Men Grice är rolig på flera sätt: han har flera progressiva idéer som att inte äta kött eller dricka mjölk, han tål inte heller att man dricker alkohol eller äter socker. En sak som han dock inte är så progressiv i är hans kvinnosyn, och han förminskar March och hennes tankeförmåga gång på gång, även när det är uppenbart att March mer än väl klarar sig utmärkt på intelligensfronten. Deras gnabbande är dels underhållande, dels lite tröttsam i längden.

Det är väldigt bra miljöbeskrivningar i boken, och mordhistorien är habil, men slutet överraskar mig inte när det väl kommer. Jag hade velat veta mer om vilken koppling Grice har till March Middletons föräldrar, eller om den kärlekshistoria i det förflutna som det skrivs kursiva delar om, men att lämna lösa trådar så här pekar bara mot att de kommer att tas upp i nästa del av serien, och är väl tänkta att sporra läsarna att ta upp även nästa del.

Kommer jag att läsa nästa del i serien om Sidney Grice och March Middleton? Kanske. När jag behöver en småmysig historisk deckare som avkoppling någon dag.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Den där boken lockar.

Kommentera här: