Versioner av oss

När Eva och Jim är unga och båda studerar i Cambridge korsas deras vägar för första gången. Mötet blir antingen avgörande eller inte, beroende på vilken riktning deras liv tar. För i Laura Barnetts Versioner av oss är det tre varianter som målas upp, beroende av de val Eva och Jim gör i sina liv. Med början 1958 får vi följa deras liv genom nedslag under olika perioder fram till 2010-talet, via London, Los Angeles, Paris, Rom... De tre olika versionerna av deras framtid (antingen med eller utan varandra) innehåller alla lycka, svek, glädje, sorg, framgång och tragedi. Och det är inte alltid den versionen som man hejar på från början som visar sig vara den mest lyckade...

Versioner av oss är en sådan roman som där boken och jag klickade från första sidan. Jag visste från början att det här skulle bli en mycket bra läsupplevelse, och jag missbedömde inte historien. Romanen är ett skickligt hantverk av skarp men målande prosa och trots de många bifigurerna lyckas Barnett ge djup åt varenda en. En mindre begåvad författare hade kunnat sjabbla bort den här fantastiska idén som boken bygger på, men Barnett har koll på sin historia, som trots sin genialitet kräver sin läsare. Det är nämligen många karaktärer i form av olika partners och barn i de olika versionerna att hålla reda på, och trots att de olika kapitlen tydligt anger vilken version vi befinner oss i får jag tänka efter både en och två gånger kring vad som har hänt och vem som är med vem just i denna version. Men egentligen är detta en bisak, men jag skulle inte rekommendera att ta alltför långa pauser under läsningens gång, för upplevelsens skull.

En märkvärdig debut som har jämförts med både En dag av David Nicholls och filmen Sliding doors, men som enligt min mening har mycket större djup än de båda. För min del tänker jag hålla koll på vad Laura Barnett skriver i framtiden. Jag ska även hålla koll på det relativt nystartade Louise Bäckelin förlag som har gett ut boken, och som verkar ha fingertoppskänsla när det gäller att välja ut pärlor i bokfloden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Hanna:

skriven

Den verkar spännande, ska lägga till den på min to-read-list.

Kommentera här: