Björnstad

Fredrik Backman har alltid blandat humor med vemod och allvar i sina böcker. Den senaste, Björnstad, har många spår av den Backmanska insiktsfulla humorn, men drar mer än hans förra böcker åt det allvarliga hållet.

Björnstad är en ort i norra Sverige som för en tynande tillvaro med arbetslöshet och nedläggningar som hör mindre orter till (Fast de har ett gymnasium?!? Det brukar såna här mindre orter inte ha, det är något jag fortfarande grubblar över, veckor efter avslutad läsning... Finns gymnasiet för att ungdomarna i boken inte skulle ha vidgade vyer av att gå i skola på en större ort, utan vara fast i den slutna lilla orten? Det kan eventuellt vara tanken. Fråga Fredrik Backman detta om ni råkar möta honom, tack!).

Hur som helst: den gemensamma starka faktorn i Björnstad är hockey. A-laget gör inte mycket väsen av sig, men juniorlaget är bättre än någonsin, och ska spela SM-final. Vi får möta klubbchefen Peter, som varit proffs i Kanada men flyttat hem med fru och barn, hans dotter Maya som vill bo någon annanstans, juniorlagets stjärna Kevin vars föräldrar inte bryr sig så mycket om honom. Amat, som är något yngre men som är kär i Maya. Amats mamma städar ishallen, medan pojken tränar många timmar om dagen för att bli riktigt bra. Benji, som skulle göra vad som helst för Kevin, och som bär på en hemlighet. Till dem kommer lagkamrater, klubbgubbar, föräldrar och andra invånare. De är fint utmejslade karaktärer, nästan alla av dem, och deras mänsklighet känns i hjärteroten.

I Björnstad görs allt för klubbens bästa, och maktspelet pågår på alla nivåer. En hemsk händelse ställer allt på sin spets, och folk måste välja sida: kommer man att stå upp för vad som är rätt, eller kommer man att hålla den skyldige om ryggen för klubbens bästa?

Jag har läst mycket som är bra i mina dagar, men den här boken är ta mig tusan superb! Jag kommer inte på så många författare som kan fånga vardagens scener med sådan knivskarp blick, och beskriva dem så elegant träffande. Jag tror att många som har varit engagerade i mindre orters idrottsklubbar kommer att känna igen machokulturen och småstadsmentaliteten. Och trots det allvarliga ämnet är Björnstad en finstämd bok med ett slut som pekar mot en bra fortsättning. Boken är nämligen den första delen i en planerad serie, och nästa del kommer att ges ut till hösten. Längtar!

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Lena
2017-07-03 @ 19:12:47
URL: http://https://lenasgodsaker.blogspot.se/

Har inte läst boken ännu, men jag tror nog inte att jag kommer bli besviken.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0