Italienska nätter

I år har det varit en hel del sökande av ersättare för min del: nämligen författare och böcker som tillfälligt kan fylla tomrummet medan jag väntar på kära karaktärers återkomst. Jag har således försökt att läsa Ann Cleeves och lärt känna Vera Stanhope som substitut för Griffiths Ruth Galloway (kändes sådär) och eftersom jag inte har någon oläst maffig sommarbok av Jojo Moyes eller Kate Morton gav jag mig på att lära känna Katherine Webbs författarskap. Jag började med hennes senast utgivna bok, Italienska nätter.

Året är 1921 när Clare Kingsley reser från England till den italienska staden Gioia del Colle. Där ska hon tillbringa sommaren med sin make och styvson hos den rike markägaren Leandro Cardetta som maken arbetar för som arkitekt.

Redan när Clare stiger av tåget och åker till Leandros luxuösa villa märker hon den laddade stämningen i samhället. Bönder och arbetare har det fattigt och svälter, området har inte hämtat sig efter första världskrigets fasor och tillgångarna är knappa. Clare vantrivs och längtar hem. Men så träder Ettore in i bilden. Han är en av de fattiga arbetarna, och i varannan kapitel får vi följa historien ur hans synvinkel, omväxlande med Clares. Sommaren kommer att innehålla våldsamma uppgörelser, kärlek, svek och avslöjade sanningar.

Det var en bra roman som föll mig i smaken, med en okänd värld att försvinna in i. Återigen påmindes jag om att bara för att ett krig är officiellt slut, så betyder det inte att umbäranden också ger sig av. Liksom italienare uppfattas vara i allmänhet var romanen passionerad, känsloladdad och dramatisk, som en italiensk opera kan vara. Webb har ett fint språk som trots de maffiga händelserna och starka känslorna inte blir överlastad. Dessutom får man sig en historielektion i hur fascismen fick sitt fotfäste och varför, något som tyvärr delvis banade väg mot andra världskriget så småningom. Jag tycker ju om när jag vid sidan av en bra berättelse får historisk kunskap på köpet, så Katherine Webb kommer jag definitivt att återvända till i framtiden.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Förutom "Italienska nätter" har jag läst "En sång från havet" och "Sanningen om Alice" av Webb. Även om Italienska nätter var väldigt bra var de båda sistnämnda snäppet bättre. Kan absolut rekommenderas.

Kommentera här: