Idag ska allt bli annorlunda

Första gången jag läste något av Maria Semple blev jag helt kär i språket, stilen, historien, allt! Det var romanen Var blev du av, Bernadette? Och den knockade mig totalt.

Jag såg med förtjusning fram emot Idag ska allt bli annorlunda, som uppvisar samma smått kaotiska anda, och som också handlar om en något dysfunktionell kvinna. Den utspelar sig också i Seattle, men denna gången är det mer djup och svärta, mer själ och mindre satir i berättelsen.

Huvudperson denna gången är Eleanor Flood. Hon har haft en strålande karriär som tecknare åt en succéserie för TV, men lyckas inte riktigt gå vidare efter den. Hennes man Joe är en framgångsrik kirurg, och de har en son, Timby.

Romanen utspelar sig under en enda dag, då Eleanor på morgonen bestämmer sig för att idag ska hon utstråla lugn och harmoni, initiera sex med sin man, vara en tålmodig mamma, spela brädspel med sin son, och så vidare. Det är ingen spoiler att det är just dessa saker som inte inträffar. Istället måste hon hämta sonen i skolan nästan genast efter lämningen, då han fejkar sjukdom. När de sedan besöker Joes mottagning, blir sekreteraren överraskad eftersom han har sagt att hela familjen är borta en vecka på semester. Sökandet efter maken blir som en galen roadtrip under dagen, med sonen Timby som en ovanligt insiktsfull (och väldigt skojig) liten sidekick, och dagen kommer att involvera även tillbakablickar i det förflutna. Det är på det sättet Eleanors familj och förflutna presenteras för oss, något som visar sig innehålla sin beskärda del av sorg och missöden.

Även om det är långt ifrån allt jag kan identifiera mig med hos tornadon Eleanor, så finns det mycket som är universellt med hur hon försöker få kontroll över sitt liv, både det förflutna och de nutida händelserna. Jag brukar också ha goda föresatser som är som bortblåsta redan innan jag ens hunnit få i mig morgonkaffet, och jag kan absolut relatera till paradoxen att närma sig medelåldern, oroa sig för sitt sviktande närminne men ändå uppföra sig som en kaotisk tjugoåring med bristande impulskontroll ibland.

Språket sedan! En ren fröjd att läsa, helt klart. Den svarta humorn är också helt i min smak. Jag kommer säkerligen att läsa om Idag ska allt bli annorlunda, precis som jag gjorde med Bernadette. Båda romaner ska förresten bli till film, och Eleanor Flood kommer att spelas av Julia Roberts, vilket känns som ett passande val.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Kommentera här: