Tre saker jag inte vet om dig

 

När jag läser riktigt bra ungdomsromaner önskar jag att jag kunde vara 16 år igen. Med alla möjligheter framför mig, i ett skede av livet där ingenting är bestämt än.(Ja, jag vet att tonårstiden inte bara är en härlig, utan även en svår tid, men man får väl romantisera.)

Tre saker jag inte vet om dig är en sådan ungdomsbok. Den kretsar kring Jesse, som just har flyttat med sin pappa från Chicago till Los Angeles. Jesses mamma dog för två år sen, och pappan har nyligen gift om sig med en rik kvinna i filmbranschen, därav deras flytt. Den nya high school som heter Wood Walley och som blir Jesses nya skola, är tämligen annorlunda från den hon gick på i Chicago. Här är avgiften skyhög, och det flesta av ungdomarna är stenrika. Jesse känner sig ensam och utanför, och hemma är stämningen inte mycket bättre, med pappan som hon träffar allt mindre, och en styvbror som inte ens bevärdigar henne med ett ord. Det är då mejlen från Någon / Ingen börjar komma. Det är en person som ser Jesse, men som vill förbli anonym. Hen ger råd och anvisningar om hur man bäst klarar av vardagslivet på Wood Walley High. Först är Jesse naturligtvis skeptisk och tror att någon ute efter att luras. Men efter ett tag övergår mejlväxlingen och så småningom chattandet i vänskap. Samtidigt som Jesse börjar anpassa sig till sitt nya liv, får kompisar och skaffar sig ett extrajobb, börjar hon undersöka vem Någon / Ingen kan vara.

Historien låter ganska enkel, men är ovanligt bra skriven. Det är feelgood när den är som bäst, välskrivet och fyndigt, utan att övergå i flåsiga dråpligheter, som ungdomsgenren tyvärr kan tendera att göra emellanåt. Tre saker jag inte vet om dig är en kärleksroman som verkligen får mig på fall, fyndig och klurig, och samtidigt har den svärta och djup, eftersom flera av karaktärerna handskas med sorg och förlust. För mig hade boken bara en nackdel: den tog slut för snabbt, jag hade gärna velat stanna kvar i Jesses värld ett tag till...

Än en gång visar förlaget Lavender Lit sin fingertoppskänsla med att välja att ge ut böcker som är en fröjd att läsa och som berör.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Bokstund:

skriven

Åh, den verkar jättebra!

Kommentera här: