Butcher´s Crossing

Butcher´s Crossing är John Williams andra roman och kom ut 1960, fem år före Stoner. Den utspelar sig i början av 1870-talet, i mellanvästern i USA, den delen mellan obygd och civilisation som kallades ”The Frontier”. Det var denna gräns gradvisa förflyttning västerut som gick som en röd tråd genom den amerikanska 1800-talshistorien, och som fick sitt slut när "civilisationen" nådde fram till Stilla havet.
Men i boken är det som sagt 1870-tal, och Will Andrews hoppar av sina studier vid det prestigefyllda Harvard-universitetet för att söka äventyr västerut. Han längtar efter vidderna och den öppna himlen, att lära sig något som inte står i böcker. Han hamnar i det lilla samhället Butcher´s Crossing som knappt är mer än en gata med en saloon och några hus, dammigt och torrt, mitt ute i ingenstans i Kansas. Där får han höra om de jättelika buffelhjordar som bara väntar på att skjutas av och göra jägarna stormrika när pälsarna sålts.
En expedition bestående av Will och tre andra män bildas, och Will satsar alla sina pengar för att finansiera den. Han och männen ger sig av med hopp om att återvända i triumf. Ett hopp som sätts på svårare prov än de kunnat ana.

Då och då hittar man böcker som inte liknar något annat man läst, och Butcher's Crossing var en sådan bok för mig. Det kan tänkas (och det kändes också) ganska långsökt att det kan vara så intressant att läsa om män som drar iväg för att jaga buffel, törsta, svälta, frysa och dåna av hetta om vartannat, men det var det verkligen. Det är lågintensivt spännande hela tiden, och språket är så vackert mitt i allt det kärva och naturnära det beskriver att jag manas till eftertänksam läsning. Hur visste författaren alla dessa detaljer om buffeljakt och prärieliv på1870-talet? Ingen aning, men det är beskrivet så att jag är jätteintresserad av allt. Jag är också ambivalent, för jag är glad för männens skull, att de hittar bufflar, etc, men samtidigt gör det ont i hjärtat att de deltar i utrotningen av djuren, samt att allt på djuren inte tillvaratas, såsom urprungsbefolkningen gjorde. Under tiden som resan pågår, växer och förändras Will från yngling till man. Förlusten av hans oskuldsfullhet symboliserar också slutet av västern-eran.

Historien är både vacker och brutal, dessutom väldigt historiskt lärorik. Så om du tänker att en västern är inget för dig, så ska du kanske tänka om här, för Butcher's Crossing är en upplevelse utöver det vanliga.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Den här verkar intressant.

Kommentera här: