Den sista stjärnan

Jag kommer inte att spoila den här avslutande delen i Rick Yanceys trilogi, men om du inte har läst de föregående två delarna, så bör du kanske inte läsa den här recensionen heller.

 

Den första delen i serien, Den femte vågen, tog mig med storm, jag tyckte att både idé och utförande var fräscha och spännande. Men det är knepigt när delarna i en trilogi släpps med ganska långt mellanrum - jag kom ihåg historien i stora drag, men för att ha koll på avgörande detaljer var jag tvungen att läsa en sammanfattning av den andra boken (Det oändliga havet ), innan jag påbörjade den tredje, som heter Den sista stjärnan.
Cassie, Ringer, Ben, Evan och deras likar fortsätter att kämpa mot De Andra, för att kunna rädda de sista spillrorna av mänskligt liv på jorden. Den här avslutande historien utspelar sig under loppet av fyra dagar, innan Femte vågens soldater släpps lösa för att slutligen ödelägga samtliga städer på jorden. Karaktärerna som vi följer försöker naturligtvis förhindra detta, både tillsammans och på varsitt håll. Det blir högt tempo från början, det är ingen brist på action direkt... Ibland undrar jag hur de inblandade orkar överhuvudtaget. Trots det höga tempot hinns det med inre rannsakning och reflektion hos samtliga karaktärer, och det intressanta i denna avslutande del är att religion och tillit till sig själv och en högre makt vänds och vrids på nu när man måste ifrågasätta sina personliga ståndpunkter likväl som förtroendet till sina medmänniskor. Vad är det som gör oss mänskliga, på gott och ont, och vilka av dessa aspekter bör vi hålla fast vid oavsett omständigheter?
Till slut förklaras det mesta, även om jag saknar förklaring till en del intressanta detaljer. Det blir inte riktigt det slut jag hade tänkt eller förväntat mig, men det blir ett slut som passar historien. På många sätt var Den sista stjärnan den delen av trilogin som fick mig att tänka till mest.

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Den sista stjärnan har jag tänkt läsa nu i maj. Det skall bli så spännande.

Kommentera här: