Hetta

Redan innan Hetta kom ut i svensk översättning var den internationella hypen stor kring romanen sedan Reese Witherspoon talat översvallande om boken i sociala medier och köpt filmrättigheterna till den. Och visst ligger historien nära många av dem som Witherspoon tidigare har spelat i eller producerat, nämligen mindre bemedlade orter och det svåra livet där, oftast i den amerikanska södern. Hetta utspelar sig dock i Australien, i en liten stad vid namn Kiewarra. Det har inte regnat på två år, torkan har gjort så att kämpande småbönder gått under ekonomiskt. Det är just det man misstänker kan ha fått Luke Halpern att i ett sista desperat åtgärd ta till vapnet och skjuta först sin fru och sexårige son, för att sedan ta livet av sig själv. Bara den 18 månader gamla dottern har skonats, och folk i staden är bedrövade, men inte överraskade.

Aaron Falk, numera boende i Melbourne, är en polis som arbetar med ekonomisk brottslighet. Han är uppvuxen i Kiewarra, men i samband med att han blev misstänkt för att vara skyldig till att en tonårsflicka dog, jagades han och hans far bort från staden, genom att deras fortsatta liv där blev omöjliggjord. Luke Hadlers föräldrar ber nu Aaron att titta lite närmare på fallet, eftersom föräldrarna inte tror att Luke låg bakom morden. Aaron, som var Lukes bäste vän under uppväxttiden, börjar motvilligt gräva i fallet tillsammans med den lokala kommissarien, och de upptäcker att staden har många hemligheter som går långt bakåt i tiden...

Vi får omväxlande ta del av nutida händelser och det som hände när Aaron och Luke var tonåringar, vilket är en beprövad metod i kriminalromaner, och passar här alldeles ypperligt – för att kunna ge rätt mängd information i rätt tid, och på så sätt bygga upp spänningen steg för steg. De två tidsepokerna glider lätt in i varandra och bildar ett större mönster. De båda fallens lösning är uppbyggda på ett smart sätt, med ledtrådar som man kanske inte märker vid en första läsning, men som framstår tydligare om man tänker tillbaka senare. Karaktärerna är småstadstypiska på ett sätt som säkert kan tillämpas världen över, med spänningar och hemligheter befolkningen emellan. Harper undviker dock fällan att få karaktärerna att framstå som karikatyrmässiga, vilket är skönt.

Förutom en spännande och underhållande historia presenteras en del av Australien som jag sällan har tänkt på – den kämpande landsbygden, fattigdomen, grödan som inte växer och arbete som varit förgäves. Jag är inte insatt i om det är normalt för den delen av Australien att det är torka så pass länge, men klimatförändringar och dess ekonomiska effekter dök upp som funderingar och fick mig att läsa på lite om Australien, där jag upptäckte mig ha stora kunskapsluckor, om man bortser från det mest grundläggande. Sådana böcker, som får mig att fundera snäppet vidare efter att sista sidan är avslutad, har jag alltid uppskattat, och Hetta kan jag därför rekommendera både som en spännande thriller och som en ögonöppnare mot en del av världen dit åtminstone jag sällan blickar. Jag ser fram emot filmversionen!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera här: