Mademoiselle Oiseau och landet Argentine

- Det kanske är mig det är fel på, säger Isabella.

- Absolument, säger Mademoiselle Oiseau. Tacka kattungen för det. Jag blir så fruktansvärt trött när jag tänker på att det finns folk som det inte är något fel på.”

 

 

Mademoiselle Oiseau och landet Argentine är tredje boken om mademoiselle och Isabella. I början av boken känner sig Isabbelle nere – hon ligger på soffan och kan knappt ta sig upp. Är det våren som påverkar henne så? Mademoiselle själv avskyr våren, och bestämmer sig för att ta med Isabelle på en ovanlig resa. De promenerar på takåsarna ovanför Paris, till en annan stad ovanför taken. En plats där det inte är helt säkert vad som är verklighet och vad som är fantasi. Och snart börjar Isabella minnas saker hon har gömt undan i minnets vrår, saker som förklarar att det kanske inte är av en slump som hon och mademoiselle Oiseau träffats och blivit vänner...

 

 

 

 

Jag fortsätter att vara mycket förtjust i böckerna om Mademoiselle Oiseau, men jag fortsätter även att hävda att ålderskategoriseringen 6-9 år går stick i stäv med böckernas budskap om den tidlösa damen som är evigt ung i sinnet. Det finns nämligen både svärta och djup i berättelsen, jämte mycket humor, hopp och livsglädje. För att inte tala om de otroligt vackra illustrationerna som utgör en lika stor del av historien som textberättelsen. Men jag har svårt att tänka mig att så unga barn som 6-9-åringar skulle kunna ta till sig det verkliga djupet i berättelsen. Å andra sidan kan de ha mycket glädje i allt det vackra som förmedlas, både genom bild och språk. Jag minns dessutom böcker som jag läste på tok för tidigt när jag var barn, och som jag ändå förstod storheten hos, även om jag sedan förstod mer vid en omläsning längre fram. Men jag skulle vilja slopa beteckningen barnbok för böckerna om Mademoiselle Oiseau, och rekommendera dem som tycker om hjärtevärmande historier med kvalitetsillustrationer för alla åldrar!

 

 

 

 

Läs även Boken om Mademoiselle Oiseau och Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka !

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

1 Lena:

skriven

Det där ser ut som jättetrevliga böcker.

Kommentera här: