Beas bokhylla har bytt adress och finns numera på beasbokhylla.blogg.se.

BÖCKER & LÄSNING

Alla har en relation till böcker och läsning, för vi har åtminstone alla gått i skolan där vi lärt oss att läsa och uppmuntrats att undersöka böckernas magiska värld. Det är dock långt ifrån alla som har fängslats av denna värld och bara en del av oss älskar böcker och läsning.

För vissa ter sig en bok som ett oöverstigligt hinder medan andra slukar böcker i högt tempo. Några föredrar skönlitteratur medan andra känner sig mer hemma i facklitteraturens värld - sedan finns det de som bara läser böcker baserade på verkliga händelser. Vad man har för preferenser är helt individuellt och inget som någon annan ska lägga sig i. 

Det finns inga direkta kopplingar till vad man väljer att läsa och det man jobbar med heller. En elektriker i Ljungby kan läsa böcker om hur forskare driver utvecklingen med vacciner medan en läkare i Göteborg kan föredra fantasyböcker med alver och orcher. Det man däremot vet är att de som får läsa som barn också ofta väljer att läsa som vuxna. 

Bokcirklar

En bokcirkel går ut på att man samlar ett gäng personer - kanske ett kompisgäng - som alla ska läsa samma bok inom en viss tidsram. När tidsramen gått ut ska man samlas och diskutera bokens innehåll. Det är väldigt roligt och intressant! Bokcirklar, eller läsklubbar som de ibland också kallas, har varit ett trevligt och effektivt sätt för folk att mötas, utbyta tankar och åsikter samt stimulera till nya perspektiv. Förr vad bokcirklar vanliga och det finns ännu grupper som tar sådana initiativ, men de blir allt färre. Förr i tiden var bokcirklar väldigt vanliga, särskilt i societeten.

Läsande personer har ett rikare språk

De som läser mycket lockas också ibland till att själva skriva. Man får mycket inspiration från böcker - för att inte tala om hur läsande berikar ens språk! Det sägs att barn som får höra många sagor och sedan också tar upp läsande på egen hand har ett språk med flerfaldigt så stort vokabulär i jämförelse med barn som inte uppmuntras till att träda in i böckernas förlovade land. På 70-, 80- och 90-talet var det vanligt med sagostunder på TV. Idag finns de istället online.

Börjar det bli svårt att läsa?

Är det så att du börjar få det svårt att se vad som står i boken eller tidningen? Kanske det är så att du behöver glasögon? Det kan vara en god idé att göra en synundersökning för att kolla upp det. Om så är fallet, så kan du köpa billiga glasögon hos Extra Optical. Eller beror det på att du har allt för lite belysning hemma, att du inte ser vad det står? Då kan det vara bra att investera i fler lampor. Om du behöver elinstallationer eller eljour kontakta Svenska Eljouren. 

Få mer tid över att läsa

Om du vill frigöra mer tid i vardagen för läsning, eller andra aktiviteter. Se också till att alltid ha kontaktuppgifter till en lokal elektriker. Man vet aldrig när man behöver hjälp av en elektriker i Kramfors, Enskede eller Motala!

Författardrömmar?

Är det så att du drömmer om att bli författare? Det är inte fel då att gå skrivarkurser med mera samt sedan börja skriva. Du kan då vara egen företagare. Som egen företagare kan du dessutom öka din likviditet genom att sälja fakturor via Qred.