Coffin Road

Plötsligt är jag omgiven av bin. Inte bokstavligt talat, men under en och samma vecka berättar en kollega att hon och maken har köpt bikupor, min kusin blir ihop med en kille som är hobby-biodlare, jag råkar läsa en lång artikel om binas tillstånd i världen och när jag öppnar en ny bok och börjar läsa lyder dedikationen: ”Denna bok tillägnas världens bin”.

Boken i fråga är Coffin Road av Peter May. Det som lockade mig med historien allra först är platsen den utspelar sig på: Yttre Hebriderna, en ögrupp utanför Skottlands västkust. Skottland är en plats som jag gärna skulle besöka någon gång för sin fina natur.

I berättelsens början är det en man som spolas upp på en strand på ön Harris. Han han sår på huvudet som efter slag och han minns inte vem han är eller vad som har hänt. Det visar sig att mannen i fråga hyr en stuga på ön där han spolades upp på stranden, så det är nog ingen tillfällighet att han befinner sig där. Han börjar undersöka huset, sina tillhörigheter och omgivningen för att komma underfund med vem han är och vad som har gjort att han befinner sig i dessa omständigheter.

Mannen beskriven ovan är huvudspåret i berättelsen, men det finns två till: kriminalinspektör George Cann som utreder mordet på en ihjälslagen man på en mytomspunnen klippö, och tonårstjejen Karen Fleming som grubblar över vad som kan ha hänt hennes far, en framstående vetenskapsman. Två år efter att hans självmordsbrev hittats kan Karen fortfarande inte acceptera att hennes far skulle ha valt att lämna henne på det sättet. Tillgång till ny information gör att Karen ger sig ut för att ta reda på sanningen. Dessa tre spår kommer naturligtvis att flätas samman, och Peter May gör det ytterst skickligt. När jag tror att jag har listat ut vem som är vem och gör vad och varför, vrider han historien ett snäpp till, och det är precis sånt jag förväntar mig av en thriller: den ska vara precis så smart skriven att jag överraskas, men samtidigt ska den inte vara för tillkrånglad. Jag gillar även den vetenskapliga aspekten i historien, för ja, bin kommer att ha en central roll i historien. Lägg därtill de underbara miljöerna, som var en fröjd att läsa om. En mycket tillfredsställande spänningsroman på alla sätt, även språkmässigt och stilistiskt, och som jag slukade på två dagar.

Peter May har tidigare skrivit en kriminaltrilogi som också den utspelar sig på Yttre Hebriderna, närmare bestämt på ön Lewis. Trilogin följer poliskommissarien Fin Macleod och fall som han tampas med. Den första delen som heter Svarthuset, låter mycket lockande. Jag tror att jag ska ge mig på att läsa den snart – kanske kan Peter Mays böcker hjälpa till att lindra abstinensen medan jag väntar på nästa bok om Ruth Galloway.

 

 

 

 

 

 

 
Lena
2017-09-04 @ 11:51:20
URL: http://https://lenasgodsaker.blogspot.se/

Tyckte att denna var otroligt intressant.

Bam
2017-09-05 @ 15:05:16
URL: http://www.bamtycker.wordpress.com

Jag har inte läst denna, men Svarthuset och följande delar är allihopa fantastiska!
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0